Winiarstwo w Zachodniopomorskiem
Na przestrzeni ostatnich kilku lat polskie winiarstwo dynamicznie się rozwija, a w regionie powstają kolejne winnice. Niektóre z nich są duże, sprzedają swoje wyroby na stosunkowo szeroką skalę (m.in. w specjalistycznych sklepach winiarskich i przez własną stronę internetową), w tych mniejszych smak produkowanego trunku można poznać tylko będąc na miejscu. Są też winnice zachodniopomorskie, które w winnym biznesie stawiają „pierwsze kroki” – na ich terenie sadzone są dopiero pierwsze krzewy winorośli i na efekty prac w tych miejscach trzeba jeszcze trochę poczekać.
Winnice zachodniopomorskie słyną z upraw przede wszystkim winogron określanych skrótem PIWI (od niemieckiego słowa Pilzwiderstandsfähig – „odporne na choroby grzybicze”), które powstały w wyniku świadomej ingerencji człowieka po to, by były odporne na niskie temperatury i różne choroby. Do takich szczepów należy m.in. popularny w Polsce Solaris, jak również Hibernal, Johanniter, Regent, Rondo, Seyval Blanc, czy Cabernet Cortis. Oprócz wspomnianych hybryd dobrze odnalazły się również odmiany z gatunku winorośli właściwej, czyli vitis vinifera takie jak Chardonnay, Riesling czy Pinot Noir. Z odmian tych powstają pełne smaku i aromatu wina białe, czerwone, różowe, a nawet bursztynowe, słodkie i wytrwane, spokojne, czyli bez przysłowiowych bąbelków oraz musujące.